Alege cinematograful din orasul tau

Alege o zi in CINEMA

Saptamana 25.09 - 01.10
L Ma Mi J V L D
16.12.2009
Interviu cu regizorul Hayao Miyazaki
Ponyo Dublat

"Ponyo" este cel de-al 10-lea lungmetraj realizat de Hayao Miyazaki, celebru pentru filmele sale de animatie in special pentru copii, dar ale caror subiecte ating si adultii de toate varstele. Patru ani dupa "Le chateau ambulant", Hayao Miyazaki a ales sa realizeze noul sau film de animatie "Ponyo", in intregime manual, recurgand foarte putin la instrumentele informatice. Stilul grafic simplu ofera personajelor si decorurilor un aspect familiar si o energie pe care nu o gasim decat in cinema-ul de animatie "traditional". Viziunea sa asupra filmului avea sa se nasca dupa ce observase oceanul in timpul unei furtuni. De asemenea, Miyazaki a acordat o atentie speciala miscarii marii si al valurilor pentru ca, imediat dupa aceasta experienta, sa creeze o lume care merge dincolo de ceea ce publicul isi poate imagina.

Ati declarat ca acesta este cel mai personal si apropiat film al dumneavoastra. Ne puteti vorbi despre asta?

Hayao Miyazaki: "Ponyo" atinge doar o coarda din calitatile mele personale. Ar trebui sa cauti mult mai adanc pentru a cunoaste cu adevarat.

Care este cea mai mare diferenta dintre cel mai recent film si cel de dinaintea sa?

Hayao Miyazaki: Cred ca cea mai evidenta diferenta este ca am imbratranit. Filmul este rezultatul varstei mele.

Ar trebui sa ne asteptam ca urmatorul film sa fie si mai adanc?

Hayao Miyazaki: Rolul meu este sa caut astfel de sentimente personale profunde in filmele mele.

Se pare ca ati criticat versiunea englezeasca a filmului "Sen to Chihiro no kamikakushi" / "Spirited Away", care a castigat premiul Oscar. Cat de multumit sunteti cu versiunea americana "Ponyo"?

Hayao Miyazaki: Nu cred ca am criticat versiunea englezeasca. Cred ca intotdeauna au facut o treaba buna. "Spirited Away" a fost un film foarte dificil de inteles, iar ei au facut tot ce le-a stat in puteri si s-au descurcat bine. Nu am o atitudine critica fata de versiunea englezeasca.

Elementele naturii sunt temele dominante ale filmelor dumnevoastra. La ce elemente sa ne asteptam in "Ponyo"?

Hayao Miyazaki: Forta naturala a lui Ponyo este strans legata de puterii marii si a oceanului. Atunci cand cauti profund, descoperi ca puterea oamenilor este conectata de cea naturala. De aceea, atunci cand Ponyo ajunge la tarm, se foloseste de forta marii. Nu este neaparat un film cu mesaje ecologice, ci mai degraba un film despre forta si puterea naturii.

Lucrezi la un nou proiect momentan?

Hayao Miyazaki: Nu mai realizez niciun film de lungmetraj momentan. Promovez tineri si fac training-uri pentru animatori.

Anca Stanciu

Sursa: http://screencrave.com/

Comenteaza
Recomandari
22.09.2020

Regizor Niki Caro aduce în lumina ecranelor povestea epică a războinicului legendar în...

In rolurile principale: Yifei Liu, Donnie Yen, Jason Scott Lee, Yoson An, Gong Li, Jet Li, Rosalind Chao, Tzi Ma, Yoson An, Jimmy Wong, Ron Yuan, Pei-Pei Cheng

17.09.2020

Peter e încântat de faptul că urmează să locuiască nu numai cu părinţii săi, ci şi cu...

In rolurile principale:

23.09.2020

Viaţa lui Owen se învârte plictisitor în jurul activităţii sale de testare a...

In rolurile principale:

-->