Alege cinematograful din orasul tau

Alege o zi in CINEMA

Saptamana 13.07 - 19.07
L Ma Mi J V S D
Atomic Blonde. Bomba sexy!
Atomic Blonde. Bomba sexy!

 

 

Bomba, evident, fiind această Charlize Theron care ne-a dat fiori în Mad Max, iar rolul focoasei e ocupat de Sofia Boutella, criminala sidekick şi kick ass din Kingsman (hai mai repede cu partea a doua). Interesant e că ambele au fost ufff sexy pe post de femei cu câte un membru înlocuit de mecanisme: Theron, în MM, avea un braţ de metal, în timp ce Boutella era mortală (şi la propriu) cu al ei picior-lamă de oţel. În AB, într-o manieră top secret (cum se cade într-un thriller de spionaj), se încing una pe alta, eroticeşte – nu e niciun spoiler, nu doar fiindcă ar fi în trailer. E doar o demonstraţie în plus că sexul e o chestie care ţine de putere, oricâte biluţe (fizic vorbind) ai avea în pantaloni. 

Charlize, şpioana Lorraine de la MI6, întruchipează, încă o dată, tipa de care nu ne mai săturăm, oricât de la modă e încă: femeia voluntară, mai ceva ca bărbatul, implantată dârz într-un mediu eminamente masculin, care dă la toţi clasă – iar Theron lasă impresia că mai are de unde, cam în toate situaţiile, că altfel n-ar fi Theron. Lorraine e în misiune la Berlin, în vremea când Zidul stătea să cadă iar spioneala Războiului Rece era mai înverşunată ca oricând, fiindcă, deh, în curând se trăgea linie şi se aduna. Unii, mulţi, vor rămâne fără pâine, alţii, ca agentul misterios Satchel, vor fi traşi la răspundere – mai bine zis, pe roată. Ai zice că e încrâncenare la cel mai duşmănos nivel. 

E, dar mai mult pe partea psihologică, fiindcă din start vă zic, departe de a fi vreun brainless action, AB mizează pe atmosferă şi sugestie. Epoca lui noiembrie 89, când nouă încă nici nu ne trecea prin cap că n-o să mai stăm nopţile la cozi la carne şi c-o să bem cola după pofta inimii (bani să fie), este – cum se zicea pe vremurile alea – zugrăvită magistral: nu atât undergroundul Berlinului de Est, plin de punkări, cât interioarele, adevărate capodopere. Ţi-e şi jale când vezi cum se bat ăia ca chiorii, fără respect pentru mediu. Ca să nu mai spunem de pietatea de care ar trebui să dea dovadă într-un cinematograf unde rulează nici mai mult, nici mai puţin decât Călăuza lui Tarkovski, şi se smardoiesc (Charlize cu câte un şpion sovietic) având ca fundal sublima scenă de final, aia cu ploaia, după ce Scriitorul, Omul de ştiinţă şi Călăuza ajunseră în Zonă. 

Este, cum bine îşi dau seama cinefilii, chestie cu schepsis: nu numai un omagiu ambiguu (care te poate duce cu gândul la un dialog film de artă-film comercial), dar şi o trimitere la filmele vechi (de dinainte de anii 60), în care, uneori, din motive de carenţe tehnice, acţiunea (urmărirea cu maşina etc.) era filmată având în spate un ecran pe care era proiectat „mediul” – tehnică la care mai recurg regizorii foarte artsy (a utilizat-o şi Lars von Trier). 

Regizorul David Leitch vrea să-şi demonstreze în fiecare colţişor de cadru nu numai măiestria, cât ştiinţa într-ale istoriei cinematografiei, presărând, întru desfătarea cunoscătorilor, clue-uri. Dintre cele mediu-subtile, melodia As Time Goes By, din Casablanca, cântată într-un bar – dacă veţi fi nedumeriţi de această alegere, nedumerirea va fi risipită, întru câtva, în final. 

Care final comportă câteva răsturnări de situaţie mai degrabă clişeu. Până în acest moment, scenariul se decide mai degrabă să tărăgăneze, să fie previzibil, şi să renunţe la diferite piste, decât să apeleze la sfântul clişeu, care, între noi fie vorba, poate ar mai fi fluidizat acţiunea. Puţinul dinamism în această producţie foarte noir (cu dialoguri pline de aluzii) este o urmare a deciziei scenariştilor de a tăia intriga cu un interogatoriu la MI6, care are loc în „prezent” şi în care se lămureşte „ce s-o întâmplat” la Berlin. Paradoxal, e locul cel mai plin de tensiune: blonda noastră, deloc în ipostază de Sharon Stone în Basic Instinct, „esplică” unor şefuleţi ce s-o petrecut la Berlin. Fiindcă, în rest, impactul dintre personaje ascultă mai degrabă de obsesia pentru atmosferă: noir, decadentă (ca să nu zicem depravată şi exotică). Într-un fel, o combinaţie între Tinker Tailor Soldier Spy, al lui Tomas Alfredson (aşteptăm ecranizarea la excelentul Om de zăpadă, al lui Nesbø), şi filmele lui Guy Ritchie. Fiindcă da, e şi umor: nu din cel mai siropos soi, dar e. Şi multă, extremă cafteală – platinata noastră bate cu sârg zdrahoni cu un chintal mai grei ca ea. 

După gustul meu, se abuzează prea mult în coloana sonoră de piese de epocă: sunt grăitoare, toate, dar parcă prea multe, parcă după principiul băgăm să fie. Nostalgicii şi/ sau hipsterii or să se bucure la nişte Depeche Mode şi la 99 Luftballons, a lui Nena, dar, probabil, foarte puţini vor şti că, la slaughetereala de final, pe fundal cântă Vîsoţki, cu al său minunat Cai nărăvaşi: din câte ştiu, ruşii încă n-au avut ideea să compună o scenă de acţiune de acest gen pe muzică de Vîsoţki.  

Se pare că scenariştii ştiu binişor cultura rusă şi cea fost sovietică, din moment ce (făcând abstracţie că accentul e cum e) printre bad guyşi îşi face loc unul numit Bahtin, care e numele unui semitician şi filolog rus (faină ironie). 

Dacă, aşa ca mine, vă întrebaţi de ce „atomic blonde”, aflaţi că e după un comics. 

Tragem linie şi spunem: Leitch are potenţial, aşteptăm nişte capodopere de la el (cu sau fără „grelele” referinţe la cinema). Drept urmare, îi dăm un punct peste cât merită de data asta. Restul notei este pentru ce notez de obicei (entertainment, mister, imaginaţie, acţiune, umor etc.). N-am luat în considerare nudul generos (luat din multe unghiuri) al lui Charlize Theron. Jur. 

 

Sursa: http://www.timesnewroman.ro

Comenteaza
Nota 5,00 din 2 voturi

Trimite vot: 1 2 3 4 5 Iti multumim pentru vot!

 

Comentarii

*Toate campurile sunt obligatorii

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Introduceti codul din imagine

Cod captcha invalid!

Nu exista comentarii
Recomandari
05.07.2018

Supervedeta Dwayne Johnson se află în fruntea distribuţiei noii producţii marca Legendary -...

In rolurile principale: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Byron Mann, Tzi Ma, Adrian Holmes, Pablo Schreiber

05.07.2018

În filmul de animaţie Hotel Transylvania 3: Monştrii în vacanţă, îi revedem pe monştrii...

In rolurile principale: Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez, Kevin James, David Spade, Steve Buscemi, Keegan-Michael Key, Molly Shannon, Fran Drescher, Kathryn Hahn, Jim Gaffigan, Joe Jonas, Chrissy Teigen, Jaime Camil şi Mel Brooks

09.07.2018

La zece ani după ce Mamma Mia! Filmul a cumulat încasări de peste 600 de milioane de dolari pe...

In rolurile principale: Meryl Streep, Julie Walters, Christine Baranski, Amanda Seyfried, Dominic Cooper, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård, Colin Firth, Lily James, Hugh Skinner

-->